Smalfilm Scannen
Herinneringen in een doos.
Familiegeschiedenis bevindt zich vaak in een doos. Grote kans dat die doos op de zolder van het huis van vader en moeder te vinden is. Meestal zijn de films al jaren niet meer bekeken. Vroeger werd het scherm uitgerold, projectietafel uitgeklapt, gordijnen dicht en draaien maar. En voor je het wist een vloekende vader omdat de film weer eens was doorgebrand. Pure nostalgie.

Heeft u ook nog die oude smalfilmbeelden, super 8, dubbel 8, normaal 8 of single 8 op zolder in een doos? En wilt u die graag weer eens terug zien? Alleen moet je hiervoor wel een projector hebben die het nog doet en dan ook nog eens weten hoe ie ook alweer werkt.

Makkelijker en veel mooier is het natuurlijk om smalfilm over te zetten naar DVD! Rainbow Video werkt op het gebied van smalfilms al jaren samen met een bedrijf dat als eerste in Nederland gespecialiseerd was in het scannen van smalfilm. Ook voor u kunnen wij uw dierbare beelden overzetten.

Er komt geen projector meer aan te pas en uw waardevolle beeldmateriaal blijft van A tot Z in onze handen! Er wordt uit veiligheidsredenen NIETS met de post verstuurd. Kiest u voor het scannen van smalfilm dan gaat u voor de allerhoogst haalbare (Broadcast) kwaliteit. Extra’s zijn dan tegen meerprijs mogelijk.
De films worden overgezet d.m.v . een smalfilmscanner; de Flashscan HD:
Voordelen van het digitaal scannen zijn:
> Hoogst haalbare scherpte en kleurkwaliteit (zie onderaan de site)
> Zeer gelijkmatige belichting, ook bij over of onderbelichte film geen donkere hoeken.
> Rondom meer beeld zichtbaar dan bij projectie.
> Geen kans op doorbranden van de film door gebruik van een koude lichtbron.
> Zeer goede doorvoer van de film, ook bij beschadigde films.
> Geen klapperen van de film door slechte lassen.
> Absoluut flikkervrije overzetting, ook bij 24 beeldjes per/sec.
> Exacte snelheidsregeling voor perfecte geluidsfilmweergave.

Enkele voordelen ten opzichte van de wat oudere Flashscan SD zijn het kunnen scannen in HD formaat en kwaliteit, automatische stofverwijdering en automatische kleurcorrectie.

HD kwaliteit kiest u bijvoorbeeld als u in het bezit bent van een Blu Ray speler en Full HD televisie.
Help! Ik weet niet meer wat er op staat.
De meeste mensen hebben geen idee meer wat er gefilmd is en op welke volgorde. Rainbow biedt u diverse mogelijkheden om u hierbij te helpen. U kunt bijvoorbeeld gratis een smalfilmviewer of projector lenen en thuis op uw gemak de beelden naar wens sorteren. Ook kunnen wij achteraf samen met u de spoelen in goede volgorde monteren alvorens deze op dvd te branden. Ook dit is weer een gratis stukje service van Rainbow. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.

Tarieven voor SD (standaard) kwaliteit 8mm films

Incl. BTW

Basisprijs (0 t/m 15 min.) incl. de DVD(s) of op harde schijf

€ 25,00

Daarboven, scannen in SD kwaliteit, per minuut

€ 1,25

Handelingskosten per ingeleverde spoel

€ 1,50

Montage (plakken) van gebroken smalfilms, per las

 € 1,50

120 mtr. spoel om de kleine 3 minuten spoeltjes op te zetten

€ 7,50

Toevoegen muziek per DVD

€ 7,50

Extra kopie van de DVD

€ 7,50

Tarieven voor SD (standaard) kwaliteit16 mm / 9,5 mm films

Incl. BTW

Basisprijs (0 t/m 15 min.) incl. de DVD(s) of op harde schijf

€ 50,00

Daarboven, scannen in SD kwaliteit, per minuut

€ 3,50

Tarieven voor HD (hoge) kwaliteit 8mm films

Incl. BTW

Basisprijs (0 t/m 15 min.) incl. De Bluray,  DVD(s) of op harde schijf

€ 50,00

Daarboven, scannen in SD kwaliteit, per minuut

€ 1,75

Handelingskosten per ingeleverde spoel

€ 1,50

Montage (plakken) van gebroken smalfilms, per las

 € 1,50

120 mtr. spoel om de kleine 3 minuten spoeltjes op te zetten

€ 7,50

Toevoegen muziek per DVD

€ 7,50

Extra kopie van de DVD

€ 7,50

Tarieven per 1 mei 2010

Grootte van de spoel

Aantal meter

Aantal minuten

7 centimeter

15 meter

Ongeveer 3 minuten

12 centimeter

60 meter

Ongeveer 14 minuten

15,5 centimeter

90 meter

Ongeveer 22 minuten

17,5 centimeter

120 meter

Ongeveer 28 minuten

Hoeveel minuten film zit er dan op mijn spoelen?
In onderstaande tabel kunt u berekenen hoeveel materiaal u ongeveer heeft:
De kleine spoeltjes duren dus ongeveer 3 minuten en de grote spoelen ligt aan de grootte van de spoel en hoeveel film erop zit.
Jeugdsentiment
Een mooi verhaal van Journalist Pim Milo over de ervaring van het draaien en bekijken van smalfilms in de huiselijke sfeer: ‘Vader filmt zijn gezin op Super 8’.

‘Heugelijke gebeurtenissen als verjaardagen, familie-uitjes, carnaval of de eerste schooldag. Of ongein als een eindeloze stoet kinderen die achter uit de auto stappen (en buiten beeld aan de andere kant weer in). Als de film na een of twee weken terugkwam uit het lab, werd de projector haastig op de eettafel gezet en het beeld op de wand geprojecteerd. Waarna vader het applaus in ontvangst nam. Maar het echt grote feest was de filmmiddag of -avond. Dan verhuisden de tafels en stoelen opzij en kwamen er voor de kinderen kussens op de grond. De projectortafel werd uitgeklapt en het projectiescherm afgerold.

Als de filmprojector was opgesteld werd er net zolang aan de pootjes gedraaid en met de telefoongids en boeken gesleept tot de helwitte lichtvlek mooi in het midden en zonder vertekening op het filmdoek viel. Daarna werd de film ingespoeld en als iedereen zat en zijn mond wilde houden gingen de gordijnen dicht en kon het licht uit. Terwijl het stof dat zich met de tijd op de projector verzameld had door de hitte van de filmlamp een penetrante schroeilucht verspreidde, voltrok zich dat merkwaardige fenomeen.

Voor een niet of nauwelijks met televisie grootgebrachte generatie was film een belevenis en helemaal als je naar schokkende en trillende beelden van jezelf zat te kijken. Ratelend liep de film door de projector. Als het laatste beeld de lens gepasseerd was, knalde het felle projectielicht van het scherm en tikte het losse filmeind ritmisch op de doordraaiende spoel, totdat vader het transportmechaniek stilzette en de filmwisselde. Ondertussen vermaakten de kinderen zich met schaduwbeelden’.
voor kleurcorrectie
na kleurcorrectie